top of page
Αναζήτηση

Χρηματιστηριακές Εντολές

Έγινε ενημέρωση: 12 Φεβ 2021

Σύστημα Προσφοράς Ζήτησης (Bid-Ask system)


Σύστημα προσφοράς-ζήτησης (bid-ask system) είναι ένα σύστημα αγοραπωλησίας μετοχών, όπου ο επενδυτής δίνει εντολές στον χρηματιστή για να εκτελεστούν άμεσα.

Σε αυτή την περίπτωση η εντολή:

  • buy σημαίνει αγορά στη χαμηλότερη τιμή προσφοράς,

  • sell πώληση στην υψηλότερη τιμή ζήτησης,

  • bid είναι η υψηλότερη τιμή στην οποία ένας επενδυτής είναι διατεθειμένος να αγοράσει ένα χρεόγραφο

  • ask είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία ένας επενδυτής είναι διατεθειμένος να πουλήσει ένα χρεόγραφο.


Εντολή με Όριο τιμής (Limit order)


Με αυτόν τον τύπο εντολής, υποβάλλετε την ποσότητα των μετοχών που θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε και τη μέγιστη τιμή στην οποία είστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε τη διαπραγμάτευση.Έτσι, το κύριο πλεονέκτημα των Limit Orders είναι ότι πάντα γνωρίζετε ποια θα είναι η μέγιστη τιμή αν ψάχνετε να κάνετε μια αγορά.




Εντολή Stop Loss (Stop loss order)


Stop loss εντολή είναι η υπό όρους εντολή ενός επενδυτή προς ένα χρηματιστή να αγοράσει ή να πουλήσει μία μετοχή όταν η τιμή της φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο, γνωστό ως stop price. Μόλις η τιμή ξεπεράσει την stop price, η εντολή ενεργοποιείται προκειμένου ο επενδυτής να περιορίσει τις ζημιές του ή να κλειδώσει τα κέρδη του.


Παραλλαγές stop loss εντολών

Sell stop order – Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται από τους επενδυτές όταν ανησυχούν ότι η τιμή μίας μετοχής που έχουν στην κατοχή τους μπορεί να μειωθεί και θέλουν να περιορίσουν τις απώλειες ή να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Μία εντολή sell stop έχει stop price χαμηλότερη από την τρέχουσα αγοραία τιμή.


Buy stop order – Οι επενδυτές χρησιμοποιούν την εντολή buy stop για να αγοράσουν μετοχές ως ασφάλεια έναντι μίας ζημίας ή να προστατεύσουν τα κέρδη τους από μία πώληση short. Μία εντολή buy stop έχει stop price υψηλότερη από την τρέχουσα αγοραία τιμή.


Trailing stop order – Η εντολή trailing stop εισάγεται με κινούμενη τιμή ενεργοποίησης. Αυτή η τιμή ενεργοποίησης καθορίζεται ως ένα σταθερό ποσοστό αλλαγής της τιμής ενός χρεογράφου.


Trailing sell stop order – Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον επενδυτή-μέτοχο να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του καθώς η τιμή της μετοχής αυξάνεται και ταυτόχρονα να θέσει ένα όριο στη ζημιά όταν η τιμή της μετοχής πέσει.Εάν η τιμή αυξηθεί, η τιμή stop loss αυξάνεται ανάλογα, αλλά αν η τιμή της μετοχής πέσει η τιμή stop loss δεν αλλάζει.


Trailing buy stop order – Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται από τους επενδυτές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους καθώς η τιμή μίας μετοχής πέφτει και να περιορίσουν τις απώλειες όταν ανεβαίνει.



Εντολή Above The Market


Above the market είναι ο όρος ο οποίος αφορά τη λήψη μιας εντολής από έναν χρηματιστή να πωλήσει ένα χρεόγραφο (μετοχή ή ομόλογο) σε τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα, την οποία προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά.




Εντολή Στο Άνοιγμα (At the Open)


Η τιμή της εντολής είναι αυτή που θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας (CAM). Κατά τη μετάβαση από τη φάση CAM στη φάση CAMM (συνεχής διαπραγμάτευση) ή ATC (στο κλείσιμο), το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μιας

εντολής με τιμή ΣΑ ακυρώνεται. Οι εντολές με τιμή ΣΑ έχουν προτεραιότητα στη σειρά εκτέλεσης από τις εντολές με τιμή ΟΡ.


Ελεύθερη (Market)


Κατά τη μετάβαση από τη φάση CAM σε φάση CAMM (συνεχής διαπραγμάτευση), το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μιας εντολής με τιμή ΕΛ μετατρέπεται σε οριακή εντολή με τιμή, την τιμή που προσδιορίστηκε από τη συγκεκριμένη δημοπρασία. Οι εντολές με τιμή ΕΛ έχουν την ίδια προτεραιότητα στη σειρά εκτέλεσης με τις εντολές με τιμή ΣΑ (price priority), και εκτελούνται με βάση την ώρα εισαγωγής τους στο σύστημα συναλλαγών (time priority).


Στο κλείσιμο (At the close ATC)


Η πράξη θα εκτελεστεί στην τιμή κλεισίματος όπου και αν διαμορφωθεί αυτή. Οι εντολές μπορούν να εισαχθούν σε οποιαδήποτε φάση προηγείται της φάσης διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος, αλλά μπορούν να εκτελεστούν μόνο σε αυτή.


Άμεση Ή Ακύρωση (ΑΗΑ, Immediate or Cancel - IOC)


Εκτελείται άμεσα εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της τιμής ενώ το τυχόν ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εντολής ακυρώνεται.


Εκπλήρωση Ή Ακύρωση (ΕΗΑ, Fill or Kill - FOK)


Εκτελείται άμεσα εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της τιμής και τα τεμάχια της εντολής μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου, αλλιώς ακυρώνεται.


Όλα Ή Τίποτα (All Or None – AON)


Η εντολή παραμένει ενεργή μέχρι να εκτελεστεί στο σύνολο της από μία

αντίθετη εντολή. Η εντολή ΑΟΝ δεν επιδέχεται μερική εκτέλεση.


Σε Πολλαπλάσιο (Multiples Of – MO)


η εντολή παραμένει ενεργή και εκτελείται με την προϋπόθεση ότι θα

εκτελεστεί σε πολλαπλάσια συγκεκριμένου αριθμού τεμαχίων που δηλώνεται και ο οποίος υποχρεωτικά πρέπει να είναι:

α) Μικρότερος του συνόλου των τεμαχίων εντολής αγοράς ή πώλησης

β) Ακέραιος διαιρέτης του συνόλου των τεμαχίων


Με Ελάχιστο Μέγεθος (Minimum Fill – MF)


Προσδιορίζει ότι η εντολή παραμένει ενεργή και εκτελείται με την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστεί ένας ελάχιστος συγκεκριμένος αριθμός τεμαχίων.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΤΟΛΗΣ


Ημερήσια (HME, DAY): εντολή με διάρκεια μέχρι το τέλος της

συνεδρίασης κατά την οποία εισήχθη.

Καλή μέχρι να Ακυρωθεί (ΚΜΑ, Good Till Cancelled – GTC): η

εντολή παραμένει στο σύστημα μέχρι να ακυρωθεί.


Καλή μέχρι Ημερομηνία (KMH, Good Till Date – GTD): η εντολή

παραμένει στο σύστημα μέχρι το τέλος της ημερομηνίας που έχει

οριστεί.

624 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page