top of page
Αναζήτηση

Τί εννοούμε με τον όρο contango και backwardation




Γενικά όταν μια αγορά βρίσκεται σε contango η προθεσμιακή τιμή ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή. Αντίθετα, όταν μια αγορά βρίσκεται σε backwardation η προθεσμιακή τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή.


Contango


Στο παρακάτω διάγραμμα, η άμεση τιμή είναι χαμηλότερη από την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, η οποία έχει δημιουργήσει μια ανοδική κεκλιμένη προθεσμιακή καμπύλη. Αυτή η αγορά βρίσκεται σε contango - τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται σε τιμή premium έναντι της άμεσης τιμής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παραδίδονται με φυσικό τρόπο ενδέχεται να είναι σε ένα συμβόλαιο λόγω θεμελιωδών παραγόντων όπως η αποθήκευση, η χρηματοδότηση (κόστος μεταφοράς) και το κόστος ασφάλισης. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αλλάζουν τις απόψεις τους για τη μελλοντική αναμενόμενη τρέχουσα τιμή. Έτσι η καμπύλη προς τα εμπρός αλλάζει και μπορεί να μετακινηθεί από το contango σε προς τα πίσω.




backwardation


Στο παρακάτω διάγραμμα, η άμεση τιμή είναι υψηλότερη από τις μελλοντικές τιμές και έχει δημιουργήσει μια καμπύλη προς τα κάτω με κλίση προς τα εμπρός ή ανεστραμμένη, η οποία είναι προς τα πίσω. Η καμπύλη μελλοντικής εκπλήρωσης μπορεί να γίνει προς τα πίσω σε συμβόλαια που παραδίδονται φυσικά, επειδή μπορεί να υπάρχει όφελος από την κατοχή του φυσικού υλικού, όπως η διατήρηση σε λειτουργία μιας παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό είναι γνωστό ως η απόδοση ευκολίας, η οποία είναι μια σιωπηρή απόδοση του αποθέματος της αποθήκης. Η απόδοση ευκολίας σχετίζεται αντιστρόφως με τα επίπεδα αποθέματος. Όταν τα αποθέματα της αποθήκης είναι υψηλά, η απόδοση είναι χαμηλή και όταν τα αποθέματα είναι χαμηλά, η απόδοση είναι υψηλή.



Παράδειγμα backwardation


Για παράδειγμα, ας πούμε ότι υπήρξε κρίση στην παραγωγή αργού πετρελαίου λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ως αποτέλεσμα, η τρέχουσα προσφορά πετρελαίου μειώνεται δραματικά. Έμποροι και επιχειρήσεις σπεύδουν και αγοράζουν το πετρέλαιο, γεγονός που ωθεί την τιμή στα 95 δολάρια το βαρέλι.


Ωστόσο, οι έμποροι αναμένουν ότι τα καιρικά προβλήματα θα είναι προσωρινά. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το τέλος του έτους παραμένουν σχετικά αμετάβλητες, στα 75 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές πετρελαίου θα ήταν σε backwardation.


Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, τα καιρικά προβλήματα επιλύονται και η παραγωγή και οι προμήθειες αργού πετρελαίου επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη παραγωγή ωθεί προς τα κάτω τις τρέχουσες τιμές για να συγκλίνουν με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο τέλος του έτους.


Τελικά

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πλησιάζει τη λήξη, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης θα συγκλίνει με την τρέχουσα τιμή, διαφορετικά θα δημιουργούσε ευκαιρίες για αρμπιτράζ.

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page