top of page
Αναζήτηση

Το trend του “short squeeze”

Οι μετοχές της GameStop αυξήθηκαν από 19 $ που βρισκόταν στις αρχές του έτους έως και 483 $ μέσα στην βδομάδα. Σε μετοχές που βιώνουν τέτοιου είδους ακραίες κινήσεις, συνήθως παίζουν ρόλο κάποιοι τεχνικοί παράγοντες.


Μερικοί traders είδαν σε διαδικτυακά φόρουμ ότι η GameStop ήταν μία από τις πιο «shorted» μετοχές στην Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι investors είχαν δανειστεί μετοχές από brokers και τις πούλησαν στην αγορά με την προσδοκία ότι η τιμή θα πέσει, ώστε να μπορούν να αγοράσουν τις μετοχές πίσω, να τις επιστρέψουν στον broker και στη συνέχεια, να επωφεληθούν τη διαφορά. Το πρόβλημα για τους investors που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο, είναι ότι τελικά θα πρέπει να αγοράσουν τις μετοχές πίσω ανεξάρτητα από την τιμή.

Ο μεγάλος όγκος “short” στην GameStop Corp, σήμαινε πως οι investors θα μπορούσαν, αν αρκετοί από αυτούς να κινηθούν μαζί, να αυξήσουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Το αποτέλεσμα θα ήταν, οι investors που είχαν “shortarei” την μετοχή, να αγοράσουν και εκείνοι για να μειώσουν τις απώλειες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη και βίαιη κίνηση της τιμής της μετοχής, το λεγόμενο “short squeeze”.

Μία άλλη τακτική που χρησιμοποιείται από τους traders για να πιέσουν την τιμή της μετοχής υψηλότερα, είναι τα options. Τα options είναι συμβόλαια που δίνουν το δικαίωμα στον investor να αγοράσει ή να πουλήσει μία μετοχή.

Αν ένας trader θελήσει να αγοράσει ένα “option” σε τεράστια διογκωμένη τιμή στην τρέχουσα αγοραία αξία, τότε μπορεί να το βρει σε πολύ φτηνές τιμές. Για παράδειγμα, στις 21 Ιανουαρίου, ένα “option” της GameStopCorp, με “strike” 60$, κόστιζε μόλις 0,07$. Ο dealer που πουλούσε το “option” συνήθως αγόραζε αντίστοιχες μετοχές για να κάνει “hedge” την θέση του το οποίο θα έκανε την τιμή να ανέβει ακόμα περισσότερο. Όσα περισσότερα τα “option” που είχαν αγοραστεί, τόσες περισσότερες και οι μετοχές που έπρεπε να αγοράσει ο dealer για να καλύψει την έκθεση του στην αγορά και έτσι η τιμή ανέβαινε ακόμα πιο πολύ. Αυτο είναι το λεγόμενο “gamma squeeze”.

Οι traders σε διαδικτυακά φόρουμ χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές εδώ και λίγο καιρο, φέρνοντας στο προσκήνιο το trading με “options” για να αυξήσουν την τιμή εταιρειών όπως η Virgin Galactic Holdings Inc. και η Plug Power Inc. στις αρχές του περασμένου έτους.

Αλλά γιατί Video Games?

Η GameStop κάλυπτε το κριτήριο του μεγάλου όγκου στις “short” θέσεις. Αλλά είχε επίσης μερικούς άλλους παράγοντες υπέρ του για μια τέτοια κίνηση. Ο αριθμός των μετοχών που θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν ήταν σχετικά μικρός, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές ενδέχεται να μην είναι άμεσα διαθέσιμες στην αγορά για investors που θέλανε να καλύψουν τα "short” τους - η έλλειψη αυξάνει την τιμή υψηλότερα. Το άλλο πράγμα που είχε υπέρ της ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε "chat momentum ". Τα διαδικτυακά φόρουμ συζητούσαν για αυτή τη μετοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, όταν ξεκίνησε η κίνηση, υπήρχαν πολλοί investors έτοιμοι να ποντάρουν σε μια μετοχή με το οποία ήταν εξοικειωμένοι.Στο αποκορύφωμά της την Πέμπτη, η GameStop είχε αγοραία αξία 33,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερη από τις μισές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500. Για πολλούς από τους traders που εμπλέχθηκαν, η πιθανότητα το κέρδιζαν τεράστια χρηματικά ποσά ήταν ένας προφανής κινητήριος παράγοντας. Αλλά αυτό δεν είναι απλώς μια ιστορία για την GameStop. Υπάρχουν “short squeeze” σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή.Βασικά, οτιδήποτε έχει διδαχθεί σε πανεπιστήμιο οικονομικών σχετικά με το ποιες μετοχές να αγοραστούν με βάση τα κέρδη, τις προοπτικές και τους μακροοικονομικούς παράγοντες, δεν έχει νόημα σε τέτοια trades. Όπως λέει και το ρητό “Flows come before pros” Το μόνο που έχει σημασία είναι εάν αρκετοί traders πιστεύουν ότι μπορούν να αναγκάσουν την τιμή μιας εταιρείας να πάει υψηλότερα και να επωφεληθούν από την άνοδο. Και ο μεγάλος οδηγός αυτού του φαινομένου τώρα είναι το πόσο μισητή είναι η εταιρεία στη Wall Street.

Τι συμβαίνει λοιπόν σε μετοχές όπως την GameStop ή άλλες που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και τι σημαίνει όλα αυτά για τον τρόπο λειτουργίας των αγορών;Τα “short squeeze” έχουν την τάση να σταματούν απότομα. Το ποιο διάσημο “short squeeze” της χιλιετίας ήταν η σύντομη κίνηση της Volkswagen AG να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο το 2008. Δεν κράτησε πολύ καιρό.


Αλλά οι αγορές έχουν επίσης αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η εμφάνιση συναλλαγών χωρίς προμήθειες μέσω πλατφορμών και η δημοτικότητα των διαδικτυακών φόρουμ και των κοινωνικών δικτύων σημαίνει ότι οι συναλλαγές είναι πιο προσιτές από ποτέ. Έτσι, ένα “short squeeze” θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερο από ό, τι πολλοί άνθρωποι στη Wall Street θα περίμεναν. Τα “option” ειδικότερα έχουν εκραγεί σε δημοτικότητα.Οι αγορές αλλάζουν πάντα. Αναδύεται νέα τεχνολογία. Νέα προϊόντα καθίστανται διαθέσιμα. Οι νέες τάσεις γίνονται επίκαιρες. Τα παλιά απορρίπτονται. Οι τιμές φτάνουν σε ισορροπία. Εν τω μεταξύ, αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε τη Wall Street και τις αγορές να προσαρμόζονται στην άγρια ​​εβδομάδα που πέρασε. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα “hedge funds” βγαίνουν από τις “short” θέσεις τους, παίρνοντας μια μικρή απώλεια τώρα για το φόβο για μία μεγαλύτερη αργότερα. Εν τω μεταξύ, τα φόρουμ συνομιλίας αναζητούν ήδη την επόμενη μετοχή για στείλουν στο φεγγάρι.

SOURCE: BLOOMBERG

31 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page