top of page
Αναζήτηση

Η Alpha Bank προχωρεί σε ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ

Με δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσοστού που διαθέτουν, θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν για μεγαλύτερο αριθμό μετοχών και το δικαίωμα συμμετοχής τους θα καθοριστεί με βάση το ποσοστό που θα διαθέτουν κατά την ημέρα σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα κληθεί να εγκρίνει την ΑΜΚ, η οποία τοποθετείται τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι ακριβείς όροι της ΑΜΚ δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, «η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων».


Η έντονη φημολογία που υπήρξε πάντως χθες και η ανησυχία σε ό,τι αφορά στους όρους της ΑΜΚ είχε αποτέλεσμα το sell-off της μετοχής, που έκλεισε με πτώση 27,21%, σε 0,9026 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 65% των μετοχών της τράπεζας το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 9% εγχώριοι θεσμικοί, το 15% εγχώριοι ιδιώτες, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ διαμορφώνεται στο 10,9%.

Σε πτώση 10,93% οδηγήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, που υποχώρησε στις 505,46 μονάδες, συμπαρασύροντας σε μείωση κατά 4,13% τη μετοχή της Eurobank, κατά -3,65 τη μετοχή της Εθνικής και κατά -5,7% τη μετοχή της Πειραιώς. Με δηλώσεις τους οι επικεφαλής της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος της διοίκησης είναι η ΑΜΚ να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη γενική συνέλευση και συγκεκριμένα την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποτραπεί μια πιο χρονοβόρα διαδικασία που θα παρέπεμπε την αύξηση για τα τέλη Ιουλίου. Η Alpha Bank θεωρεί «εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναλαμβάνει να συμβάλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα».


Η κεφαλαιακή ενίσχυση αποσκοπεί στη στήριξη του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της τράπεζας, λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τη διοίκηση στις 27 Μαΐου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου. Στη βάση αυτή, η ΑΜΚ είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αύξηση του ενεργητικού της τράπεζας μέσω της ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων και των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν από την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως έχει γράψει η «Κ», το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει υψηλή κερδοφορία, επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων, διεύρυνση των πηγών εσόδων και ενίσχυση της δραστηριότητας της τράπεζας στο εξωτερικό.

Η εξυγίανση του ισολογισμού θα επιτευχθεί μέσω της επιθετικότερης μείωσης των κόκκινων δανείων σε σχέση με το πλάνο που είχε ανακοινώσει η διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο, αυξάνοντας την περίμετρο των δανείων που θα τιτλοποιηθούν ή θα πωληθούν. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy ύψους 10,5 δισ. ευρώ, είχε ανακοινώσει νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI» και η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (project Sky). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των προς τιτλοποίηση – πώληση κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα 3,3 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ενώ περί τα 4 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ».

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός, και μετά την έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 16,9%. Στόχος της διοίκησης είναι ο δείκτης να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page