top of page
Αναζήτηση

Είναι η BLINK Charging (BLNK) η νέα φούσκα?

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ράλι του χρηματιστηρίου της Αμερικής, μια εταιρεία που έχει τραβήξει την προσοχή της Omen Finance ονομάζεται BLINK Charging. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε έναν πολύ hot τομέα των τελευταίων ετών και πιο συγκεκριμένα στην αγορά φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Blink Charging επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του μοντέλου αστικής φόρτισης, ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργία εθνικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.


Ένας από τους βασικούς λόγους που η εταιρεία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μας, είναι η εκρηκτική άνοδος της μετοχής από τα 7 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2020 στα υψηλά των 60 δολαριων τον Ιανουάριο του 2021 και κεφαλαιοποίηση στα 2.5 δισεκατομμυρια δολαρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία αυτή δεν αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη της εταιρείας, η οποία για το 2020 είχε έσοδα 5.5 εκατομμυριων δολαριων και έσοδα το τελευταίο εννιάμηνο στα 3.7 εκατομμύρια. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει κέρδη καθόλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της, καθώς παρουσιάζει αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες για την ίδια περίοδο. Συμπερασματικά, η αποτίμηση της με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της παρουσιάζει τεράστια απόκλιση.
Δεδομένου όμως ότι τα θεμελιώδη στοιχεία παρουσιάζουν την οικονομική ευμάρεια μιας εταιρείας στο παρελθόν, ας επικεντρωθούμε στο μέλλον της εταιρείας και ευρύτερα στον τομέα της ηλεκτρικής φόρτισης. Αδιαμφισβήτητα η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν ταχεία αναπτυσσόμενο τομέα στην αυτοκινητοβιομηχανια, με όλο και περισσότερο ενδιαφέρον από retailers, επιχειρήσεις έως και κράτη μέλη για την απόκτηση ηλεκτρικών αμαξιών, και με την παραγωγή τους να αυξάνεται. Πολλές εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η General Motors, Audi, BMW έχουν στρέψει τις δραστηριότητες τους στην ηλεκτροκίνηση δαπανώντας τεράστια ποσά για μια ομαλή μετάβαση προς αυτήν ενώ κραταιός της ηλεκτροκίνησης παραμένει η Tesla Motors.


Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση έχει δημιουργήσει την ανάγκη για ανάπτυξη φορτιστών των μπαταριών των ηλεκτροκίνητων αμαξιών και μια πληθώρα νέων εταιρειών που ασχολούνται με αυτήν την δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός της Blink Charging να είναι τεράστιος. Πιο συγκεκριμένα η Tesla, η BMW καθώς και οι περισσότερες εταιρείες που πωλούν ηλεκτρικά αμάξια, έχουν την δυνατότητα να προμηθεύουν και ταχυφορτιστές παρόμοιας ισχύς με την Blink Charging. Επιπλέον, εταιρείες όπου η κύρια δραστηριότητας τους είναι οι φορτιστές ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιών και είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές της Blink Charging παρουσιάζουν τεράστιες αυξήσεις σε έσοδα και θεμελιώδη σε σχέση με αυτήν, ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία παραμένει στα ίδια επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα η Chargepoint Inc παρουσίασε έσοδα 144.4 εκατομμύρια για το 2020 ενώ η χρηματιστηριακή της αξία είναι στα 1.4 δισεκατομμυρια δολαρια και η EVgo Services LLC παρουσίασε έσοδα 14 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και χρηματιστηριακή αξία μέσω ενός επενδυτικού οχήματος SPAC στα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που οι διαφορές στα θεμελιώδη των τριών εταιρειών είναι αξιοσημείωτες, η χρηματιστηριακή τους αξία κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα καθιστώντας την Blink Charging υπερτιμημένη σε όρους σχετικής αποτίμησης τους.


Τέλος, ένας εξίσου σημαντικός καταλύτης που ενισχύει την άποψη της Οmen Finance είναι οι σκιώδεις δραστηριότητες των διοικητικών μελών της Blink Charging. Συγκεκριμένα, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ρευστοποίησε μετοχές αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ και ο ίδιος ο CEO της εταιρείας ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Αμερικής για απάτη σε χρεόγραφα, ρευστοποίησε μετοχές της εταιρείας, αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την ίδια χρονική περίοδο όπου η τιμή της μετοχής άγγιζε το ιστορικό υψηλό της. Όλα αυτά διαδραματίστηκαν λίγο αφότου τα μέλη της διοίκησης προειδοποιούσαν ότι η εταιρεία είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και προγραμμάτιζαν μια ακόμη ετήσια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς ώστε να συνεχιστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας γεγονότα τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το μέλλον και την βιωσιμότητα της.


Disclosure: η ανάλυση αυτή απηχεί προσωπικές απόψεις, βασιζεται σε δημόσιες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματοοικονομικών μέσων.


38 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page